06.04.2012

Digitalizace kin se opět stává hlavním tématem

V souvislosti s blížícím se datem 1. ledna 2013 se opět do středu dění dostává téma digitalizace kin. Od roku 2013 totiž budou do kin distribuovány pouze digitální kopie filmů a kina, které doposud digitalizací neprošla, nebudou moci hrát premiérové filmy. Řada obcí a měst, jejichž kina dosud nejsou digitalizovaná, se tak obává budoucnosti svých kin.

V souvislosti s blížícím se datem 1. ledna 2013 se opět do středu dění dostává téma digitalizace kin. Od roku 2013 totiž budou do kin distribuovány pouze digitální kopie filmů a kina, které doposud digitalizací neprošla, nebudou moci hrát premiérové filmy. Řada obcí a měst, jejichž kina dosud nejsou digitalizovaná, se tak obává budoucnosti svých kin.

Předseda Svazu Jiránek zmínil toto téma také na schůzce s ministryní kultury Hanákovou. Svaz měst a obcí by uvítal, kdyby byl posílen rozpočet Státního fondu na podporu kinematografie právě na podporu digitalizace kin. Dle slov zástupců ministerstva Fond již nemá prostředky na financování digitalizace, takže obava, že řada obecních a městských kin do roku 2013 nestihne být digitalizována, je reálná. Prostředky do Fondu však může nasměrovat pouze Ministerstvo financí.

Poslední vlnu žádostí o digitalizaci by tak měl Fond přijímat v průběhu tohoto jara, o podzimní vlně zatím neuvažuje. Obce tedy mohou žádosti podat, je však třeba zdůraznit, že podpořeny budou pouze projekty, kdy je zajištěno 50% financování ze strany města či obce. Na všechna obecní a městská kina se tedy s velkou pravděpodobností nedostane.

Hrozí tedy zkáza malých obecních kin, která často představují střed kulturního a společenského dění v obcí? Občanské sdružení Digi o. s. se rozhodlo na toto téma uspořádat konferenci, na kterou bychom Vás chtěli upozornit. Koná se dne 17. dubna 2012 v kině Světozor v Praze a účast je zdarma. Více podrobností o programu akce se dozvíte v pozvánce, která je ke stažení níže.