30.11.2015

Historické památky se dočkají obnovy díky nové výzvě v IROP

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu podporující revitalizaci vybraných památek. Podpořeny bude jejich obnova, opatření na podporu vyšší bezpečnosti návštěvníků, zpřístupnění dosud neveřejných částí či modernizace sociálního zázemí. Připraveny jsou tři miliardy korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo třináctou výzvu k předkládání projektů v Integrovaném regionálním operačním programu. Zaměřuje se na revitalizaci vybraných památek. Podpořeny budou například obnovy památek, opatření vedoucí k zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků, zpřístupnění dosud nezpřístupněných částí památkově chráněných objektů či modernizace jejich sociálního zázemí. Pro tuto výzvu jsou připraveny celkem tři miliardy korun.

Podpora se týká památek zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO, památek zařazených na Indikativní seznam světového dědictví UNESCO v kategorii kulturní dědictví, národních kulturních památek k 1. lednu 2014 a památek evidovaných v Indikativním seznamu národních kulturních památek k 1. lednu 2014. Příjemci podpory mohou být vlastníci památek nebo subjekty s právem hospodaření (podle zápisu v katastru nemovitostí) kromě fyzických osob nepodnikajících. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj jsou pro tuto výzvu připraveny 3 mld. Kč. Předmětem podpory nebudou komerční turistická zařízení jako volnočasová zařízení, lázeňské provozy, ubytovací a stravovací zařízení.

Maximální výše celkových výdajů je 123  282 000 Kč pro památky zařazené na Indikativní seznam světového dědictví UNESCO v kategorii kulturní dědictví, pro národní kulturní památky a památky evidované v Indikativním seznamu národních kulturních památek k 1. lednu 2014, respektive 246 565 000 Kč pro památky zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO. Minimální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt je 5  mil. Kč.

Výzva č. 13 „Revitalizace vybraných památek“ je vyhlášena v rámci specifického cíl 3.1 IROP „Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví“.

Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat od 30. listopadu 2015 do 31. března 2016. Projektové záměry a žádosti bude možné konzultovat s kontaktními pracovníky Centra pro regionální rozvoj České republiky v jednotlivých krajích, tyto kontakty jsou k dispozici na stránkách http://www.crr.cz/cs/crr/kontakty-iop-irop/.

Na adrese www.dotaceEU.cz/IROP jsou vždy v den vyhlášení výzvy zveřejněna Specifická pravidla pro žadatele a příjemce. Žádosti o podporu budou předkládány v elektronické podobě v aplikaci MS2014+ na adrese https://mseu.mssf.cz. Harmonogram dalších plánovaných výzev IROP na rok 2015 a 2016 je k dispozici na  webových stránkáchhttp://www.dotaceEU.cz/cs/Microsites/IROP/Dokumenty.