18.10.2015

Městská knihovna roku 2015

Městskou knihovnou roku 2015 se stala Knihovna města Olomouce. Záštitu akci poskytl Svaz měst a obcí ČR, který reprezentovala členka předsednictva a starostka Jílového u Prahy Květa Halanová. 

Městskou knihovnou roku 2015 se stala Knihovna města Olomouce. Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) vyhlásil již pošesté soutěž o nejlepší městskou knihovnu roku 2015. Záštitu nad soutěží převzal Svaz měst a obcí ČR, který během slavnostního vyhlášení výsledků reprezentovala členka předsednictva a starostka Jílového u Prahy Květa Halanová. Cílem soutěže je ocenit nejlepší české knihovny, které jsou provozovány či zřizovány městy a motivovat je k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb. Do soutěže se přihlásilo 39 městských knihoven.

Vítěz soutěže získává částku 20 000 Kč, kterou věnuje SKIP, dále od firmy Bohemiasoft s.r.o. šek na částku 20.000,- Kč. Šek je určen pro pořízení virtuální prohlídky a celkové zpracování profilu vítězné knihovny. Svaz měst a obcí ČR věnuje knihobudku

Vyhodnocení soutěže probíhá ve dvou kolech. V prvním kole jsou knihovny hodnoceny metodou benchmarkingu. Celkem je hodnoceno 21 výkonových indikátorů, například počet nových přírůstků knihovního fondu, plocha knihovny pro veřejnost, počet registrovaných uživatelů, počet stanic připojených k internetu. Hodnocení se provádí v pěti velikostních kategoriích měst dle počtu obyvatel. Na prvních místech se v jednotlivých kategoriích umístily:

  • Města do 5000 obyvatel: Knihovna Města Jevišovice, Jihomoravský kraj
  • Města 5 001 až 10 000 obyvatel: Městská knihovna Sedlčany, Středočeský kraj
  • Města 10 001 až 20 000 obyvatel: Městská knihovna Louny, Ústecký kraj
  • Města 20 001 až 50 000 obyvatel: 
    • Městská knihovna Třebíč, Kraj Vysočina
    • Knihovna K. Dvořáčka Vyškov, Jihomoravský kraj
  • Města nad 50 000 obyvatel: Knihovna města Olomouc, Olomoucký kraj

Tyto knihovny byly ve druhém kole navštíveny a hodnoceny odbornou komisí. Předmětem hodnocení na místě bylo především společenské a komunitní působení knihovny pro obyvatele města a úroveň prostředí knihovny, dále exteriér, interiér, technické vybavení, sociální zázemí apod.

Knihovna města Olomouce

Knihovna byla založena v roce 1889 jako spolková knihovna. Od svého vzniku byla důležitým centrem českého spolkového a společenského života ve městě, které v té době bylo převážně německé. V roce 1920 získala statut městské knihovny. Během své historie byla po určité období okresní a také krajskou knihovnou. Své služby nabízí jak v hlavní budově, tak i prostřednictvím 16 poboček. Knihovna poskytuje obyvatelům města široké spektrum knihovnických a informačních služeb, využívá nové technologie a nabízí také pestrou paletu kulturních a vzdělávacích aktivit. Velkou pozornost věnuje propagaci svých služeb. Pracovníci knihovny již 4 roky sami točí pravidelně každý měsíc videomagazín s názvem ,,Knihomol", kde vtipným způsobem propagují služby a akce knihovny.

Knihovna sídlí od roku 1949 v budově bývalého hejtmanství. Jedná se o historický objekt, který svou dispozicí není příliš vhodný pro fungování moderní knihovny. Komise při svém hodnocení nejvíce ocenila to, že se současnému vedení podařilo postupnými kroky a ve spolupráci s architektem proměnit interiér knihovny v moderní a příjemný prostor, který láká k návštěvě, ke studiu i trávení volného času.

Fotografie ze slavnostního vyhlášení výsledků si můžete prohlédnout na tomto místě.