03.04.2012

Památky, které žijí - jedinečný projekt multimediální prezentace kulturních památek

Naše kulturní památky jsou prezentovány v desítkách různých publikací, ať už regionálních nebo celostátních a mnohé mají také své webové stránky. Dosud však chybí celistvá prezentace těchto památek za souběžného použití všech dostupných vymožeností současné techniky a také ukázka toho, jak tyto památky pomáhají oživit daný region.

Naše kulturní památky jsou prezentovány v desítkách různých publikací, ať už regionálních nebo celostátních a mnohé mají také své webové stránky. Dosud však chybí celistvá prezentace těchto památek za souběžného použití všech dostupných vymožeností současné techniky a také ukázka toho, jak tyto památky pomáhají oživit kulturní a turistickou činnost daného regionu. Například jsou jednotlivé publikace kroměřížského areálu zámku a jeho zahrad, ale není společně s nimi zachyceno kulturní dění, které je provází – hudební přehlídky a festivaly, konference a další aktivity, které vyvíjí v tomto městě klub UNESCO. Stejně tak publikace či webové stránky nezachycují tradiční činnost, kterou se to či ono město slaví: například výrobu křišťálu a kříšťálových lustrů v Kamenickém Šenove, bižuterie v Jablonci, výrobu perníku v Pardubicích, výlov rybníků v jižních Čechách, jízdu králů na jižní |Moravě, abychom namátkou uvedli alespoň některé příklady.

Návrh spočívá v tom, vydat dílo, které by jak spojovalo všechny nejvýznamnější památky v jeden snadno dostupný celek, tak je prezentovalo s děním, které je provází a to s využitím všech dostupných moderních forem prezentace, tedy publikace, cédečka a webové stránky současně.     

Autoři projektu by chtěli tuto mezeru na našem trhu vyplnit tím, že by vydali knihu, která by v tomto smyslu zachycovala tyto památky. Její součástí by byla obrazová a textová část, třírozměrná prezentace památky, přiložené cédéčko se všemi hlavními aktivitami a odkaz na webou stránku, kde by bylo možné si na počítači v různé podobě památku podrobně prohlédnout a zjistit, jaká činnost se kolem ní rozvíjí.

Tento projekt je však možné uskutečnit jen s podporou jednotlivých měst a obcí. Jednalo by se o finanční příspěvek zhruba 100 000 korun, který by opravňoval daný objekt k jeho zařazení do uvedené kolekce. Výběr památky a aktivit jí provázejících by se prováděl po dohodě s příslušným městem. Za to by město získalo část produkce, které by mohlo použít podle vlastního uvážení, třeba jako dar. Z celého díla by také bylo zřejmé, že daná památka se řadí k nejvýznamnějším v naší republice a stojí za shlédnutí – i s programem, který nabízí. Nad projektem již převzala záštitu Česká komise pro UNESCO.

Toto jsou hrubé obrysy návrhu, který bude podrobně rozpracován v okamžiku, kdy se přihlásí dostatečný počet měst a obcí. Uvedený příspěvek je orientační, bude upřesněn na základě přihlášek a přesného rozpočtu celého projektu, který bude zájemcům k dispozici. Příspěvek může tedy být diferencován podle velikosti města a také podle rozsahu, které bude dané památce v projektu věnováno.

Domníváme se, že daná orientační částka je přijatelná pro většinu měst, jichž se týká vzhledem k tomu, že předpokládaný efekt nebude jen v podobě části produkce, věnované městu, ale především v rozšíření počtu návštěvníků, tedy v rozvoji turistického ruchu.

Své případné přihlášky a také dotazy k podrobnějšímu objasnění projektu adresujte na:

 

Petr Skácel                                                                   Dr. Milan Syruček

Nakladatelství KVARTA                                              autor projektu

skacel@kvarta-nakladatelstvi.cz                              milan.syrucek@volny.cz

608 720 236                                                                 607 161 759