Školství

V této rubrice můžete najít články z oblasti vzdělávání či sportu a příslušnou legislativu, včetně metodických doporučení MŠMT, ČŠI nebo například Veřejné ochránkyně práv v oblasti vzdělávání. Nechybí nabídka vzdělávacích seminářů a konferencí z této oblasti.

Mgr. Tomáš Sobota

21.12.2005

Informace o zajištění financování standardu ICT ve školách v roce 2006

V roce  2006 jsou nově nastavena  pravidla poskytování účelové dotace  na zajištění standardu ICT služeb ve školách.  Mění se výše účelové dotace, která plyne od Ministerstva školství směrem k obcím.

12.10.2005

Připomínky k návrhu novely vyhlášky č. 65/2005 Sb., kterou se stanoví členění krajských normativů, ukazetele rozhodné pro jejich stanovení, jednotky výkonu pro jednotlivé krajské normativy (vyhláška o krajských normativech)

Připomínky k návrhu novely vyhlášky č. 65/2005 Sb., kterou se stanoví členění krajských normativů, ukazetele rozhodné pro jejich stanovení, jednotky výkonu pro jednotlivé krajské normativy, vztah mezi ukazateli a jednotkami výkonu, ukazetele pro výpočet minimální úrovně krajských normativů a zásady pro jejich zvýšení a jejich zveřejnění (vyhláška o krajských normativech)

21.04.2005

Připomínky Svazu měst a obcí České republiky k návrhu nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

Připomínky Svazu měst a obcí České republiky k návrhu nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění nařízení vlády č. 637/2004 Sb., a nařízení vlády č. 469/2000 Sb., kterým se stanoví katalog prací a kvalifikační předpoklady a kterým se mění nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů

24.02.2004

Tiskové prohlášení SMO ČR k Pokynu ministryně školství o udělování výjimek základním školám

Svaz měst a obcí ČR zásadně nesouhlasí s obsahem Pokynu ministryně školství k udělování výjimek podle §6 školského zákona, účinným od 1. prosince 2003, neboť vznikají obavy, že příslušný Pokyn zlikviduje malé školy.


Školský zákon v §6 stanoví minimální průměrný počet žáků ve třídě pro jednotlivé typy základních škol (malotřídky, ZŠ tvořené samostatnými třídami všech ročníků prvního stupně, „plně organizované školy“). Pokud škola minimálního průměrného počtu žáků nedosahuje, musí žádat ministerstvo o výjimku.