Vše o koronaviru

15.03.2020

Česko čeká karanténa pro všechny

Vláda zvažuje karanténu pro všechny, řekl dnes premiér Babiš. Jaká opatření budou muset přijmout starostové a jaký to bude mít dopad na města a obce - přehled opatření právě připravujeme v Kanceláři Svazu. Sledujte náš web i fb.

15.03.2020

Na ošetřovné mají nárok i rodiče předškolních dětí, pokud jejich školka byla uzavřena

Pro uzavřené předškolní zařízení platí stejná pravidla pro rodiče jako u uzavřených škol. To znamená, že rodiče mají nárok na ošetřovné, uvedla dnes ministryně Maláčová.
O dalších opatřeních by měla informovat po 18.00 hodině, Maláčová bude navrhovat prodloužení ošetřovného na celou dobu trvání uzavírky škol a školek.

15.03.2020

Co je krizový štáb a kdo ho zřizuje

Neboť je situace vážná a je třeba mít co nejvíce času konat, dovolujeme si Vám jen pro informaci zaslat základní a stručné informace ke krizovému štábu obce. Snad vám pomohou. Pokud byste měli jakékoliv dotazy, pište, jsme tady pro vás nyní nonstop. Nyní je velice důležité vzájemně (pokud možno dálkovými prostředky) komunikovat se zástupci obcí, v rámci DSO, v rámci zastupitelstev a informovat prostřednictvím elektronických médií občany o situaci. Pořád platí: informovanost = zmenšení paniky.

15.03.2020

Celoplošná karanténa vyhlášena

Jen do práce a zpět a na nutné nákupy. To jsou stručne zbylé možnosti pohybu po území Česka.

13.03.2020

Informace k nouzovému stavu

V přílohách najdete vše o opatřeních vlády k mezinárodní přepravě, ochraně vnitřních hranic, k zákazu konání kulturních, sportovních a dalších akcí s účastí nad 30 osob, k zákazu školní docházky nebo o zákazu vstupu do ČR a cestování do rizikových zemí.

13.03.2020

Zásadní body z opatření vlády z 12. března v kostce

Stav k 13.3. 2020 10:00 hodin
Sestavili jsme pro vás přehled opatření aktuálních k dnešní desáté hodině

13.03.2020

Kde najít praktického lékaře ve svém okresu?

Na webu České lékařské komory najdete přehled praktických lékařů podle okresů, do kolonky obor zadejte Všeobecné praktické lékařství.

13.03.2020

Konec cestování a šíření koronaviru se stává trestným činem

ČTK právě vydala aktuální zprávu z tiskového brífinku po jednání vlády.

13.03.2020

MŠMT PŘIPRAVILO NOVÝ WEB PRO PODPORU VZDĚLÁVÁNÍ NA DÁLKU

S ohledem na uzavření škol a školských zařízení a následné vyhlášení nouzového stavu na celém území České republiky z 12. března 2020 připravilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nový web jako podporu pro školy a učitele při vzdělávání žáků a studentů na dálku.

13.03.2020

Města a obce potřebují informace i podporu od státu

Praha, 13. 3. 2020 Svaz měst a obcí ČR zaslal k dnešnímu dni tři naléhavé výzvy ministrům Hamáčkovi a Vojtěchovi, ministryni Maláčové a předsedovi vlády v souvislosti s aktuální situaci šíření koronaviru a vyhlášení nouzového stavu. Požaduje posílení komunikace státu vůči městům a obcím, zajištění ochranných pomůcek pro ohrožené osoby a finanční kompenzace pro osoby, které jsou postihnuty výpadkem příjmu z důvodu nutnosti péče o děti či nemožnosti vykonávat svou výdělečnou činnost.

12.03.2020

Co je to nouzový stav a jaké má dopady?

Naše Právní poradna pro vás připravila shrnutí termínu NOUZOVÝ STAV.

čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, ve znění pozdějších předpisů a
§ 5 a násl. zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů.

12.03.2020

Informace k vyhlášení nouzového stavu

Vláda svým usnesením ze dne 12. 3. 2020 vyhlásila nouzový stav a zakázala osobní přítomnost žáků a studentů při vzdělávání nebo studiu na: - základní umělecké školy (nově), - zájmové vzdělávání ve školských zařízeních pro zájmové vzdělávání (nově), - jazykové školy (nově), - jednoleté jazykové pomaturitní kurzy (nově), - základní školy, - střední školy a konzervatoře, - vyšší odborné školy - vysoké školy

12.03.2020

Práva a povinnosti zaměstnanců i zaměstnavatelů

Informace MPSV ke koronaviru a pracovněprávním souvislostem.

11.03.2020

Osobní přítomnost žáků a studentů ve školách je ZAKÁZÁNA

Informace k mimořádnému opatření Ministerstva zdravotnictví k uzavření škol

11.03.2020

Omezení v doručování zásilek a provozu poštovní pobočkové sítě

Vsouvislosti s nastalou situací ohledně výskytu koronaviru na území České republiky může dojít k dočasným změnám nebo dokonce omezení v doručování zásilek a v provozu poštovní pobočkové sítě. Tato situace vyžaduje zavedení systémových opatření, která zajistí, aby bylo poskytování poštovních služeb co nejbezpečnější.

11.03.2020

Rezort financí poskytne zabavený líh k dezinfekčním účelům

Z rozhodnutí Ministerstva financí ČR poskytne Celní správa Ministerstvu zdravotnictví ČR 30 470 litrů lihu. Jedná se o líh, který celníci zadrželi při jeho nelegálním převozu či distribuci v rámci své běžné vyhledávací a pátrací činnosti. Látka bude využita k výrobě dezinfekčních přípravků určených k ochraně veřejného zdraví podle aktuálních potřeb identifikovaných ministerstvem zdravotnictví. Důvodem mimořádného kroku je aktuální vysoká poptávka po dezinfekčních prostředcích a potřeba zajistit co nejplynulejší zásobování.

11.03.2020

Kdo může rozhodnout o uzavření mateřské školky?

Otázka: Který orgán obce jakožto zřizovatele rozhoduje o uzavření mateřské nebo základní umělecké školy po dobu mimořádného opatření stanoveného ministerstvem zdravotnictví, kdy tyto školy nebyly do opatření zahrnuty?

11.03.2020

Apelujeme na vládu s žádostí o urgentní pomoc

Praha 11. března 2020, Svaz měst a obcí ČR apeluje na vládu a žádá o zajištění vybavení ochrannými pomůckami pro exponované osoby na nezastupitelných pozicích.

10.03.2020

Informace pro obce ohledně dopadů mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, zakazující akce s účastí nad 100 osob, na jednání zastupitelstva obce

Dne 10. března 2020 vydalo Ministerstvo zdravotnictví podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, mimořádné opatření č. j. MZDR 10666/2020-1/MIN/KAN[1].

10.03.2020

Zastupitelstva ano, pohřby a svatby pro více než 100 lidí ne

Vážená paní starostko, vážený pane starosto,
dovolujeme si Vás informovat, že Ministerstvo zdravotnictví dnes přijalo mimořádné opatření podle § 69 odst. 1 písm. i) a odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, jímž k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 zakázalo s účinností ode dne 10. března 2020 od 18:00 hod. divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, ochutnávky, trhy a veletrhy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob, a to do odvolání tohoto mimořádného opatření.

10.03.2020

Informujeme o mimořádných opatření vlády ČR - Sledujte www.smocr.cz a svazový fb!

V Česku se kvůli novému koronaviru zakazují od úterních 18 hodin filmová, divadelní, náboženská, sportovní, taneční, tradiční shromáždění nebo výstavy, poutě, veletrhy s účastí nad 100 osob. Od středy bude zrušená výuka také v základních, středních a vysokých školách. Platí to do odvolání, oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání bezpečnostní rady státu.

10.03.2020

Informujeme o mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR

Ministerstvo zdravotnictví ČR zakazuje s účinností ode dne 11. března 2020 osobní přítomnost žáků a studentů ve školách.

10.03.2020

Víte, na co máte nárok?

Informace pro rodiče a školská (obdobná) zařízení. V souvislosti s rozhodnutím vlády o uzavření základních, středních i vysokých škol informuje ČSSZ o nároku na ošetřovné, které mohou rodiče dětí čerpat, pokud v důsledku tohoto rozhodnutí zůstanou doma s dítětem mladším 10 let.

09.03.2020

DOPORUČENÝ POSTUP APSS ČR PRŮVODCE pro poskytovatele sociálních služeb v souvislosti se šířením nákazy koronavirem COVID-19

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR jako největší profesní sdružení v oblasti sociálních služeb připravila pro poskytovatele sociálních služeb soubor doporučených postupů, které je vhodné učinit v případě podezření na nákazu COVID-19.