22.09.2017

Knihovna jinak 2016 – vyhlášení výsledků

Po roce se dostáváme k vyhlášení vítězů soutěže Knihovna jinak 2016. Minulý ročník, který byl první, byl nebývale úspěšný, a proto není divu, že se do druhého ročníku se přihlásilo 36 měst a obcí, které se mohou pyšnit tím, že mají knihovnu, která dělá něco jinak. Kdo jsou vítězové Knihovny jinak 2016?

Po roce se dostáváme k vyhlášení vítězů soutěže Knihovna jinak 2016 . Minulý ročník, který byl první, byl nebývale úspěšný, a proto není divu, že se do druhého ročníku se přihlásilo 36 měst a obcí, které se mohou pyšnit tím, že mají knihovnu, která dělá něco jinak. Chod knihovny závisí hlavně na knihovnici či knihovníkovi, který dokáže přesvědčit vedení obce, aby chod knihovny podpořili a také musí umět namotivovat občany, aby do knihovny zašli. Knihovny už dávno nejsou tmavým místem s těžkým vzduchem, kde se šeptá a kde je stísněná atmosféra. Naopak opravdu funkční knihovna se stává kulturním a komunitním centrem, které nabízí škálu aktivit, které mnohdy s výpůjčkami ani nesouvisí. Tento ročník Knihovny jinak 2016 byl opět velmi zajímavý a vyhlášení vítězů bylo posunuto na podzim roku 2017 z mnoha důvodů. Tím nejhlavnějším bylo přidružení vyhlašování vítěze ke slavnostnímu vyhlášení Knihovna roku a také Městská knihovna, jež proběhne za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana v Zrcadlové kapli v Klementinu, které je sídlem Národní knihovny.
Pro nás, jako pro organizátory facebookové soutěže Knihovna jinak a také spoluvyhlašovatele soutěže Městská knihovna bylo zařazení vyhlášení výsledků do programu ceremonie Knihovna roku obrovskou poctou. Prostory Zrcadlové kaple jsou ovšem omezené, a s ohledem na celorepublikovou soutěž Knihovna roku, kde bude vyhlášeno jen první místo, jsme se rozhodli zůstat u konceptu Semináře, na kterém předáme ceny všem třem vítězům (první, druhé a třetí místo), dáme prostor pro předání zkušeností formou přednášek a workshopu a v přátelské atmosféře se seznámíme s novinkami, které představí předseda SKIPu Roman Giebisch. To, že vítezství v naší soutěži není jen o tom, jak dělat v knihovně něco „jinak“, ale také o tom jaké jsou znalosti a užívání sociálních sítí knihovníka a čtenářů, a proto bude pro účastníky semináře také připravena přednáška na téma „Facebook pro knihovny - jinak“.

A kdo tedy získal nejvíce hlasů, neboli kliků?
Na prvním místě se umístila knihovna v Dobříši, s 359 kliky. V této knihovně se evidentně děje jedna akce za druhou, a proto bylo těžké vybrat jednu fotku, která by vystihla atmosféru a náboj, jež knihovnice a knihovníci dokáží ve svém svatostánku vytvořit. Volba nakonec padla na Fantasy víkendy a Book con, který inspiroval další knihovny v ČR, a proto zřejmě pro Dobříš hlasovalo tolik lidí.

 

 

 





Druhé místo obsadila knihovna v Jílovém u Prahy, která v minulém roce skončila na bramborovém, tedy čtvrtém místě. Po zkušenostech z minulých let vsadili v Jílovém u Prahy na propagaci širokého servisu: „Ať už jste čert nebo obyčejný smrtelník, v naší knihovně vám vždy nabídneme plný servis!“, a tak v Jílovém u Prahy kromě knih půjčují i brýle. Jílové u Prahy obdrželo celkem 350 kliků, což bylo jen o 9 kliků méně, než Městská knihovna Dobříš.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomyslná stříbrná medaile poputuje do Třince, který za své literární večery a přístup ke čtenáři – paradoxně na koláži není jediná kniha – získal 196 kliků. V Třinecké knihovně je na prvním místě totiž čtenář. Knihovna bez lidí, není knihovna, což je trend, ke kterému většina knihoven v zahraničí a nově i v Čechách, směřuje. A čtenáři jsou za to rádi. 

 

 

 

 

Velice všem děkujeme za to, že se přihlásili do soutěže Knihovna jinak a především bychom rádi poděkovali za "jiný" přístup ve vedení knihovny. Seminář, který se uskuteční po vyhlášení vítězů Knihovna roku a Městská knihovna, bude určen primárně soutěžícím z tohoto a minulého roku a také zástupcům měst, ve kterých se unikátní knihovny nacházejí. Pokud byste měli zájem o účast na semináři, kontaktujte, prosím, garanta soutěže (tuzilova@smocr.cz) nebo se staňte účastníky soutěže: Další kolo soutěže pro rok 2017 bude vyhlášeno 30.10. 2017, zde na webových stránkách Svazu.

 

Seminář Knihovna jinak 2016 – vyhlášení vítězů
Kdy: 5.10.2017 od 14:00 – 17:00
Kde: Klementinum – učebna č. 145

Facebookový odkaz, kde si budete moci prohlédnout všechny soutěžící:
2016 : https://www.facebook.com/pg/smocr1/photos/?tab=album&album_id=1820199541532572

2015: https://www.facebook.com/pg/smocr1/photos/?tab=album&album_id=1693648907520970

Rozhovor s knihovnicí z Hejné: smocr.cz/cz/oblasti-cinnosti/kultura-a-architektura/knihovna-jinak-rozhovor-s-uradujici-viteznou-knihovnou.aspx

Zpráva z minulého semináře: smocr.cz/cz/oblasti-cinnosti/kultura-a-architektura/seminar-k-soutezi-knihovna-jinak.aspx


Harmonogram Knihovny JINAK 2018
19. února – 9. března 2018 – přihlašování knihoven (zaslání stručné informace o rozsahu maximálně jedné A4 o tom, co knihovna dělá a ilustrační fotografie na e-mail: tuzilova@smocr.cz) 
15. března - 5. dubna 2018 – hlasování veřejnosti na facebooku (na adrese: www.facebook.com/smocr1)
květen/červen – seminář Knihovna jinak v sídle Svazu – setkání soutěžících
podzim 2018 – slavnostní vyhlášení výsledků soutěže v Klementinu

 

 

 

 Mgr. Jindra Tužilová,
garantka rubriky Kultura a architektura