Starostové píší noviny

Pro osobnosti komunální politiky připravily Lidové noviny a Svaz měst a obcí ČR nový projekt nazvaný „STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY“.

Vznikl na základě přesvědčení obou partnerů o tom, že starostky a starostové patří mezi názorové autority a elity národa a je třeba jim dát slovo. Vždyť rozhodují o tom, jak dobře se lidem žije ve městě či obci, kde působí a určují budoucnost země. Názorová stránka v novinách má zvýšit prestiž důležité práce představitelů samospráv a přinést prostor pro pestrou a otevřenou platformu.

Jak a proč to všechno začalo?

Počínaje 21. květnem 2015 vycházejí každé dva týdny v Lidových novinách články od představitelů měst a obcí, vždy na jedno předem dané téma. Cílem je poukázat na to, co se povedlo, ale také se nevyhýbat tomu, co se nedaří, proč a jak by se to mělo změnit. Projekt seznámuje čtenáře s prací starostek a starostů, představuje je i mimo rámec obce či města, které řídí. Rubrika rovněž zprostředkovává seznámení s praxí kolegů, má být inspirací a zdrojem informací o aktuálních tématech týkajících se veřejné správy a legislativy.

Chcete se podělit o svůj příběh z komunální politiky?

Téma příspěvku je vždy zveřejněno v Lidových novinách, které starostky a starostové dostávají v den vydání seriálu na radnici. Texty v maximální délce 4 000 znaků včetně mezer je třeba posílat na adresu starostovepisi@lidovky.cz, a to do data, které rovněž vychází v Lidových novinách. Součástí článku je i portrétní fotografie a konkrétní snímky dokumentující dané téma.

Publikované příspěvky vybírá nezávislý editor Lidových novin. Vzhledem k omezenému rozsahu strany mohou být texty redakčně kráceny, přičemž smysl sdělení samozřejmě zůstává nezměněn. Články, které nebudou zveřejněny v novinách, vycházejí na www.lidovky.cz a www.smocr.cz - najdete je níže.

U všech článků je třeba dodržet etické principy a obsah nesmí být v rozporu se zákony – například je třeba vyhnout se pomluvám, šíření poplašné zprávy, respektovat presumpci neviny aj.

Jakékoliv dotazy k projektu lze poslat na adresu starostovepisi@lidovky.cz.

 

26.05.2015

„Dvojkový“ patriotismus žije!

PRAHA 2  Praha 2 má jako centrální část české metropole své problémy, ale výrazné demografické změny k nim nepatří. Na rozdíl například od Prahy 1, kde počet obyvatel setrvale klesá, Praha 2 se drží kolem 50 000 obyvatel již roky. Nejméně lidí bydlelo v naší městské části v roce 2006. Od tohoto roku nám obyvatelé přibývají.

26.05.2015

Zůstanou ti, kteří touží po zdravém, klidném prostředí

PRAHA 12  Praha 12 může i v kontextu celého hlavního města nabídnout obrovské výhody, proč právě zde založit rodinu a vybudovat domov. Určitě je důležitá pověst místa, co se týče kvality bydlení, krásné přírody, pestré nabídky škol, atraktivní sítě cyklostezek kolem Vltavy a Berounkyn aj. – ale také otevřené radnice.

25.05.2015

Ať je teplo nebo zima, v Okrouhlici je nám prima

OKROUHLICE Obec Okrouhlice, víska v srdci Evropy, České republiky, rodiště umělce s čapkou - akademického malíře Jana Zrzavého, čítá v roce 2015 1308 obyvatel. Demografický vývoj je příznivý – obyvatel přibývá: rodí se noví občánci a přicházejí i noví obyvatelé z jiných míst.

25.05.2015

Už nejsme noclehárnou

DOLNÍ BŘEŽANY Dolní Břežany leží na jižním okraji Prahy. Do konce 20. století to byla normální středočeská vesnice, ve které žila asi tisícovka obyvatel. Pak přišla 90. léta minulého století. Přeměna orné půdy na stavení parcely a následně stavebních parcel na peníze byla v celém okolí Prahy velmi lákavá.

25.05.2015

Zachovali jsme vesnickou pospolitost

ÚNANOV  Obec Únanov se nachází pět kilometrů severně od města Znojma v Jihomoravském kraji. Když jsem nastupoval v roce 1990 do funkce starosty, měla obec necelých tisíc obyvatel. Zájem o výstavbu rodinných domů Únanov řešil zasíťováním vlastních, později odkoupených pozemků.

25.05.2015

Nejdůležitější je nepolevit a inspirovat se dobrými příklady

KYJOV Nejsložitějším úkolem je zajistit dostatek pracovních příležitostí, proto podporujeme zaměstnavatele. Kyjov je jihomoravské město s dvanácti tisíci obyvateli, s úřadem vykonávající rozšířenou působnost pro 41 obcí a 55 tisíc lidí ve spádové oblasti. Ještě dva roky nazpět byl trend vývoje obyvatel záporný. V posledním období se nám daří tuto negativní skutečnost měnit.

25.05.2015

Lidé nám ubývají, není práce

KŘIŠŤANOVICE V naší malé obci se potýkáme spíše s odlivem obyvatel. Vzhledem k tomu, že se zde od základu změnil styl zemědělského hospodaření, snížil se s změnou i počet nabízených pracovních míst. Proto mladí lidé za prací dojíždějí, ba co víc, přímo se za ní stěhují a počet trvale žijících obyvatel se snižuje.

22.05.2015

Pomohla nám i dálnice D-47

BRAVANTICE – první zmínka o obci je z roku 1370. Do současnosti počet obyvatel kolísal. V roce 1999, když se obec Bravantice osamostatnila, zde žilo 786 občanů. Vzhledem k nedostatku pracovních míst se obec začala vylidňovat. Proto si zastupitelstvo dalo za úkol vytvářet pracovní příležitosti a nabízet mladým rodinám možnost výstavby rodinných domků.

22.05.2015

Pokřtili jsme první číslo projektu STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY

Projekt Lidových novin a Svazu měst a obcí ČR STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY byl pokřtěn na XIV. sněmu starostů v Olomouci. Slavnostního aktu se ujali ředitel redakce Lidových novin Veselin Vačkov s předsedou Svazu měst a obcí ČR Danem Jiránkem a místopředsedové Svazu Josef Bezdíček, František Lukl, Jan Mareš a Oldřich Vlasák. 

20.05.2015

Lidové noviny přicházejí s novým unikátním projektem STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY, vychází už zítra

Unikátní projekt s názvem STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY vznikl ve spolupráci se Svazem města a obcí ČR. V rámci projektu bude jednou za dva týdny v Lidových novinách vycházet speciální stránka věnovaná příspěvkům starostů a primátorů na témata týkající se života v regionech, veřejné správy a komunální politiky. První stránka vyjde už zítra – 21. května 2015.