Udržitelný rozvoj

Udržitelný rozvoj se postupně stává zásadní a nedílnou součástí rozvoje obcí a měst. Zvláště v poslední době nabývá rozměr udržitelnosti na významu a v následujících letech budou například z evropských prostředků podporovány zejména takové aktivity, které jsou v souladu s principy udržitelného rozvoje. Řada samospráv v udržitelnosti vidí důležitý aspekt rozvoje a cestu, kterou se chtějí vydat.

V této rubrice vám přinášíme aktuální informace a přímo zde se můžete seznámit s důležitými dokumenty udržitelného rozvoje, mezi které patří: Dokumenty k Agendě 2030 či Strategický rámec Svazu měst a obcí v oblasti SMART City

Další dokumenty a informace najdete níže v podrubrikách a článcích.

Udržitelnému rozvoji se věnují všichni pracovníci Sekce regionálního rozvoje a zahraničních vztahů – v případě dotazů se na nás můžete obrátit, kontakty najdete zde.

KARTY INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ 2023

Karty investičních příležitostí jsme pro vás připravili v rámci projektu Podpora kapacit a kompetencí českých obcí a měst pro udržitelný rozvoj s podpořeného dotací Ministerstva pro místní rozvoj. Rozbalte si karty s tématy, které vás nejvíce zajímají.

 

17.02.2005

Právní předpisy Evropské unie v češtině

Členství České republiky v Evropské unii s sebou přináší stále větší zájem veřejnosti o texty právních předpisů Evropských společenství, resp. Evropské unie. Texty evropského práva jsou publikovány v Úředním věstníku Evropské unie a od 1. května 2004 jsou všechny právní předpisy ve věstníku i v českém jazyce.

03.09.2003

Delegace ČR ve Výboru regionů

Po vstupu České republiky do Evropské unie se českým krajským a místním samosprávám otevřela možnost oficiálně hájit své zájmy na evropské úrovni prostřednictvím členství ve Výboru regionů. Česká republika má v tomto poradním orgánu EU na základě oficiálních závěrů z mezivládní konference v Nice (prosinec 2000) a čl. 263 Smlouvy z Nice  právo na 12  řádných členů a jejich 12 náhradníků. Celou delegaci za Českou republiku tedy tvoří 24  krajských a místních volených představitelů, kteří jsou nominováni Svazem měst a obcí ČR a Asociací krajů ČR.