Sociálně-zdravotní oblast

V této rubrice naleznete informace týkající se celé sociálně-zdravotní agendy, tedy informace týkající se jak problematiky sociálních služeb a sociální práce, zaměstnanosti, rodiny, ale také nedostatku lékařů, nové legislativy v oblasti úhradových vyhlášek či sociálního bydlení a vyloučených lokalit.

Mgr. Claudia Šrámek (dříve Varhol)

garant rubriky

07.07.2020

Kdo získá cenu Evropské město bez bariér 2020

Soutěž Access City Award organizuje Evropská komise ve spolupráci s Evropským fórem osob se zdravotním postižením (EDF). Jejím cílem je vést města k tomu, aby sdílela své zkušenosti a zlepšovala přístupnost ve prospěch všech.

04.06.2020

Co je třeba pro prevenci domácího a sexuálního násilí?

Dle odborníků vedlo období vládních opatření proti šíření koronaviru k častější eskalaci domácích konfliktů a nárůstu domácího násilí. Zároveň měly oběti domácího násilí ztížené podmínky pro vyhledání pomoci. Úřad vlády připravil letáky pro potencionální oběti i agresory.

21.05.2020

Ošetřovné

Pravidla pro ošetřovné se od března po celou dobu platnosti mimořádných opatření přijatých v souvislosti s COVID-19 změnila. Nárok na ošetřovné mají rodiče dětí mladších 13 let a bude vypláceno i při péči o starší hendikepované děti navštěvující školu. Stejně tak ho dostanou i lidé, kteří z důvodu uzavření zařízení některých sociálních služeb (denní stacionáře apod.) pečují o staršího hendikepovaného, který s nimi žije ve společné domácnosti.

21.05.2020

Jak se budou otvírat sociální služby?

Přinášíme aktualizovaný plán uvolnění opatření.

19.05.2020

Na webu ČSSZ se nyní můžete přihlásit k odběru novinek

Česká správa sociálního zabezpečení spustila možnost odběru novinek, tzv. newsletter. Díky této novince tak bude efektivněji komunikovat s cílovými skupinami klientů.

18.05.2020

Řešení problematiky osob bez přístřeší v souvislosti s koronavirem

Svaz měst a obcí ČR vznesl podnět na Vládu ČR k řešení problematiky osob bez přístřeší v souvislosti s rozšířením nákazy onemocněním COVID-19. Požadujeme zejména koncepční řešení a vymezení jasného postupu a kompetencí měst a obcí. Odpověď Ministerstva práce a sociálních věcí ČR k dispozici v příloze.

15.05.2020

Informace o cizincích a pro cizince v době koronavirové krize

Člověk v tísni připravil pro cizince pobývající v době koronavirové krize v České republice dokument s uceleným přehledem, kde hledat aktuální informace. Dokument však není přínosný jen pro cizince samotné, ale i pro starosty a další členy samospráv či zaměstnance ve státní správě, kterým jsou dotazy od cizinců často kladené.

06.04.2020

Bezplatná distribuce materiálu poskytovatelům sociálních služeb

Asociace poskytovatelů sociálních služeb společně se společností IRESOFT a za přispění dalších společností (více v přiloženém letáku) spustila bezplatnou distribuci materiálu, ochranných pomůcek a potravin.

18.03.2020

Souhrnné stanovisko k výkonu sociálně-právní ochrany dětí v situaci nouzového stavu a karanténních opatření

Toto stanovisko je vydáno jako metodické doporučení na základě dotazů krajských a obecních úřadů a osob pověřených výkonem sociálně-právní ochrany dětí k zajištění výkonu sociálně-právní ochrany dětí v situaci mimořádných bezpečnostních opatření v souvislosti s epidemiologickou hrozbou. V této situaci je nezbytné postupovat v souladu se zákonem č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), § 9 odst. 4 písm. b): „ministerstva a jiné ústřední správní úřady rozhodují o činnostech k řešení krizových situací a ke zmírnění jejich následků, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak“.

10.03.2020

Víte, na co máte nárok?

Informace pro rodiče a školská (obdobná) zařízení. V souvislosti s rozhodnutím vlády o uzavření základních, středních i vysokých škol informuje ČSSZ o nároku na ošetřovné, které mohou rodiče dětí čerpat, pokud v důsledku tohoto rozhodnutí zůstanou doma s dítětem mladším 10 let.

09.03.2020

DOPORUČENÝ POSTUP APSS ČR PRŮVODCE pro poskytovatele sociálních služeb v souvislosti se šířením nákazy koronavirem COVID-19

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR jako největší profesní sdružení v oblasti sociálních služeb připravila pro poskytovatele sociálních služeb soubor doporučených postupů, které je vhodné učinit v případě podezření na nákazu COVID-19.

03.03.2020

Koronavirus a pracovněprávní souvislosti

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo včera tiskovou zprávu COVID-19 - Metodický pokyn - pracovně právní problematika.

25.02.2020

Pozvánka na seminář k Národnímu rozvojovému programu mobility pro všechny

Seminář s názvem Bezbariérová města a obce se koná ve čtvrtek 19. března 2020 od 10.00 do 14.00 hodin v hlavní budově Úřadu vlády ČR. Seminář je bezplatný, kapacita je však omezená. Registrace je možná pouze do 6. března!

21.11.2019

Výzva "Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách" je vyhlášena

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu "Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách". Pro tento rok je připraveno 100 milionů korun. Obce mohou žádosti o poskytnutí dotace podávat až do 14. února 2020.

14.11.2019

Hodnotové mapy nájemného 2019

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo minulý týden hodnotové mapy nájemného pro rok 2019

05.08.2019

MPSV spouští nový web - Jednotný portál

Ministerstvo práce a sociálních věcí postoupilo při budování Jednotného informačního systému práce a sociálních věcí (JISPSV) o další významný krok. 28. června spustí nový web – součást projektu Jednotného portálového řešení práce a sociálních věcí – a splní tak první ze čtyř klíčových milníků,

31.05.2019

Usnesení PSP ke kritické situaci ve financování sociálních služeb v roce 2019 a její řešení

Níže naleznete Usnesení, které vyzývá vládu a ukládá Minsiterstvu práce a sociálních věcí řešit a vyřešit jak problém s fianncováním sociálních služeb, tak sociální práce a sociálně právní ochrany dětí.  

30.05.2019

Do projektu Obědy do škol jsou zapojeny všechny kraje ČR

Do výzvy „Potravinová pomoc dětem ve vážné sociální nouzi V“ Operačního programu potravinová a materiální pomoc (OP PMP) se přihlásily všechny kraje ČR. Nyní probíhá hodnocení žádostí a ověřování cílové skupiny Úřadem práce.

28.05.2019

Poslanecká sněmovna PČR bude znovu projednávat dofinancování sociálních služeb v roce 2019

Tisková zpráva Asociace poskytovatelů sociální služeb ČR a Charity ČR:

Dne 29. 5. 2019 bude Poslanecká sněmovna PČR znovu projednávat dofinancování sociálních služeb. „Od roku 2008 (s výjimkou jediného roku) se situace každoročně opakuje. Na sociální služby je v rámci státního rozpočtu vyčleněna nedostatečná částka; zdá se, jako kdyby každý rok ministerstvo zkoušelo, ...

27.05.2019

Prostředky na sociální služby rostou. Obce se musí obracet na MPSV

Ministerstvo financí v reakci na výzvy k navýšení rozpočtu na sociální služby upozorňuje, že rezort MPSV obdržel v roce 2019 na dotace pro poskytovatele sociálních služeb rekordních 15,73 mld. Kč. To je o 800 mil. Kč více než v roce předešlém. Dotace státního rozpočtu pro poskytovatele sociálních služeb

13.05.2019

Letáky i volby nanečisto pomáhají lidem s mentálním hendikepem připravit se na účast ve volbách do Evropského parlamentu

Velká část lidí s mentálním postižením není nijak omezena na právu volit své zástupce do orgánů veřejné správy a budou tedy moci volit také ve volbách do Evropského parlamentu 24. – 25. května 2019. Tradičně jim při uplatňování tohoto práva pomáhá Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením. 

10.05.2019

Opět chybí finance na sociální služby

Územně samosprávné celky aktuálně řeší nedostatek financí na sociální služby. Opět. Z toho důvodu se také dne 2. dubna 2019 konalo prvníFórum investorů v sociálních službách, jež pořádala Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS). Cílem akce bylo uspořádat setkání zaměřené na veřejné (města a obce) a soukromé (soukromé české i nadnárodní společnosti) investory v oblasti sociálních služeb. Svaz tuto akci oficiálně podpořil, a proto se jeho předseda František Lukl účastnil nejen tiskové konference, jež akci zahajovala, ale celého fóra, na kterém se svým příspěvkem také vystoupil. 

16.04.2019

Nominujte neformálně pečující!

Na neformální pečující se mnohdy zapomíná, přitom se jedná o lidi, kteří zasvětili svůj „pracovní i osobní“ život péči o osobu blízkou. Bez větší podpory ze strany státu, sociálních jistot a záchytné sítě. Věděli jste, že každý desátý pracující zároveň pečuje o osobu blízkou? Nominujte pečujícího roku a pomozte zviditelnit tutu vcelku početnou skupinu obětavých osob!

05.04.2019

Sčítání opatrovanců pro rok 2020

POZOR! Do poloviny dubna  2019 by obce měly nahlásit kontaktním pracovníkům příslušného kraje počet opatrovanců jež poslouží pro výpočet částky určené na výkon činností státní správy v oblasti veřejného opatrovnictví. Výše paušální částky na jednoho opatrovance, je předběžně uvažována ve stejné výši jako pro tento rok, tj. 29 000 Kč.

20.03.2019

Nové výzvy MPSV v rámci Operačního programu Zaměstnanost

Informujeme, že dne 22. 3. 2019 budou v rámci Operačního programu Zaměstnanost vyhlášeny výzvy pro ÚSC a DSO č. 92 a 119.

06.03.2019

Na regeneraci veřejných prostranství na sídlištích půjde sto milionů korun.

„Dneska jsme na vládě udělali další krok k vyhlášení programu Výstavba. Navýšili jsme rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení o 650 milionů korun tak, abychom se dostali na onu jednu miliardu, o které jsme dříve hovořili. Dalších sto milionů korun půjde na regeneraci veřejných prostranství na sídlištích

18.02.2019

Fórum investorů v sociálních službách

Dne 2. dubna 2019 bude v Praze probíhat historicky první Fórum investorů v sociálních službách zaměřené na veřejné a soukromé investory v oblasti sociálních služeb. Svaz jako zástupce měst a obcí, které představují veřejné investory v sociálních službách, tuto akci podpořil a srdečně tímto zve na akci všechny své členy.

09.01.2019

Žádost předsedy SMOČR a ministryně pro místní rozvoj o spolupráci při stanovování „cenových map“ nájemného

Prosba předsedy SMO ČR Františka Lukla a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové o vyplnění dotazníku v rámci vytváření tzv. hodnotových map. Datum pro vyplnění dotazníku bylo prodlouženo do 11. ledna 2019.

10.12.2018

Fórum Zlaté koruny na téma bydlení

V úterý 11. prosince se bude konat Fórum Zlaté koruny na téma Bydlení. Záštitu nad Fórem převzala ministryně financí Alena Schillerová a guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Samotné Fórum bude rozděleno do 3 tematických bloků. V první části bude diskutovat například ministryně pro místní rozvoj

22.11.2018

MPSV vyhlásilo nové výzvy za více než čtvrt miliardy z Operačního programu zaměstnanost

MPSV vyhlásilo nové výzvy za více než čtvrt miliardy z Operačního programu zaměstnanost Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) uvolnilo z Operačního programu Zaměstnanost (OPZ) dalších 150 milionů korun. O dotaci z těchto prostředků lze žádat prostřednictvím výzev - viz článek. 

02.11.2018

Konference "Křižovatky integrace"

Statutární město Brno si vás tímto dovoluje srdečně pozvat na 10. ročník konference k integraci cizinců v obcích, která se letos pod názvem Křižovatky integrace uskuteční v prostorách brněnské Nové a Staré radnice, a to v pátek 16. 11. 2018. 

26.09.2018

Změna v návrhu řešení problematiky sociálního bydlení

Předseda vlády Ing. Andrej Babiš a ministryně pro místní rozvoj Ing. Klára Dostálova představili na XVI. mimořádném sněmu Svazu měst a obcí ČR nový návrh řešení dostupnosti bydlení. Sociální bydlení by nemělo být upraveno zákonem a Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo řešit problematiku sociálního

21.09.2018

Výzva pro podávání žádostí o poskytnutí dotace v programu „Podpora vzdělávacích aktivit národnostních menšin v roce 2019“.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje Výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí dotace v programu „Podpora vzdělávacích aktivit národnostních menšin v roce 2019“ v souladu s nařízením vlády č. 98/2002 Sb.

15.06.2018

Termín v dotačním řízení na podporu krajské samosprávy v oblasti stárnutí končí už 22. června 2018

Upozorňujeme na prodloužení termínu pro podávání žádostí Dotační řízení na podporu krajské samosprávy v oblasti stárnutí na rok 2018. Termín pro podávání žádostí byl stanoven do 22. června 2018 včetně (rozhodující je datum na razítku pošty).

14.06.2018

Změny v doplatku na bydlení nepostihnou obchod s chudobou, ale obecní rozpočty a sociální pracovníky

Svaz měst a obcí ČR nesouhlasí se změnami v doplatku na bydlení, které by měly dle Ministerstva práce a sociálních věcí regulovat obchod s chudobou. Ve skutečnosti totiž znamenají přenesení odpovědnosti za osoby bez přístřeší ze státu na obce.

13.06.2018

Konference „Nastavme jasná pravidla a podmínky pro péči o osoby s PAS“

Konference pod záštitou předsedkyně Výboru pro sociální politiku PSP ČR Ing. Radky Maxové
na téma NASTAVME JASNÁ PRAVIDLA A PODMÍNKY PRO PÉČI O OSOBY S PAS Konference se koná dne 19. června 2018 od 9:30 hodin v budově PSP ČR, místnost č. 205, Sněmovní 1, 118 26

29.05.2018

Vyhlášení nového ročníku soutěže „Obec přátelská rodině a seniorům 2018“

Odbor rodinné politiky a politiky stárnutí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a Stálá komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny PSP ČR ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR a dalšími partnery vyhlásil nový ročník soutěže „Obec přátelská rodině a seniorům 2018“.

25.05.2018

Aktuálně z jednání: stavební úřady a výzvy na školky

Místopředseda Svazu Vlastimil Picek dnes jednal s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou o problematice přetížení trojkových obcí závaznými stanovisky o souladu stavebních záměrů s územními plány a o výzvách č. 46 a 47 IROP – Infrastruktura základních škol.

25.05.2018

Svaz odmítl změny v příspěvku a doplatku na bydlení

Svaz měst a obcí ČR si plně uvědomuje stávající situaci, kdy je příspěvek na bydlení, stejně jako doplatek na bydlení zneužíván a je prvním, kdo volá po změně. Snahu předkladatele (MPSV) odstranit nedostatky stávající právní úpravy samozřejmě vítá a vnímá složitost nelehkého úkolu, které si ministerstvo stanovilo, nicméně tato změna by z pohledu Svazu měla být věcně i systémově bezchybná, mělo by jít o komplexní řešení, které vzniklo za spolupráce nejdůležitějších zástupců, kterými jsou města a obce, kraje, rezorty, zástupci Úřadu práce, odborná společnost a profesionálové působící v oblasti sociální práce. 

10.04.2018

Vstup na veletrh Aktiv 55+ pro členy Svazu

Svaz měst a obcí ČR poskytl veletrhu Aktiv 55+ záštitu a přináší pro své členy vstup na veletrh po registraci zdarma.

26.03.2018

Výzvy v programu Spolu do života, který pomáhá rodinám s dětmi se zdravotním postižením

Nadační fond Avast zveřejnil záměr výzvy v programu Spolu do života, který pomáhá rodinám s dětmi se zdravotním postižením. Obce patří mezi možné žadatele.

18.03.2018

Gender audity v prostředí obecních/městských úřadů

Prostřednictvím našeho projektu si mohou obecní/městské úřady nechat udělat audit zaměřený na uplatňování rovných příležitostí, zejména s ohledem na gender problematiku. Samotná realizace auditu je pro zájemce nenáročná a bezplatná, realizuje se během 1-3 měsíců, kdy přítomnost auditorů/rek na úřadě je v řádu jednotek dnů. V případě zájmu o více informací nebo zapojení se do projektu nás prosím kontaktujte na adrese mepco@mepco.cz.

12.03.2018

MMR poskytne z IROP dvě miliardy na sociální bydlení

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) další výzvy na sociální bydlení. Jedná se o výzvy Sociální bydlení II. a Sociální bydlení pro sociálně vyloučené lokality II. Pro žadatele jsou v tomto roce připraveny na sociální bydlení dvě miliardy korun.

10.03.2018

Zveřejnění Metodiky rovných příležitostí ve vzdělávání pro prioritní osu 3 OP VVV

Metodika rovných příležitostí ve vzdělávání pro prioritní osu 3 Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání je závazná pro žadatele a příjemce výzvy Místní akční plány rozvoje vzdělávání II a pro revizi krajských akčních plánů, příp. tvorbu krajských akčních plánů II. 

18.02.2018

Mikrojesle - telefonický průzkum a výsledky dotazníku

Minulý rok se Svaz zapojil do projektu „mikrojesle“, který probíhá v rámci pracovní skupiny vedené Ministerstvem práce a sociálních věcí. V prosinci 2017 byly některé obce obeslány dotazníkem, který měl za úkol zjistit povědomí o službě mikrojesle a také o zájmu o tuto službu, výsledky naleznete v tomto článku. V únoru a březnu budou dále ještě probíhat ve spolupráci s agenturou STEM/MARK telefonické rozhovory, které budou následně také zpracovány a vyhodnoceny. Cílem je získat co nejvíce informací o stávajícím stavu v otázce předškolního vzdělávání a péče především o děti mladší tří let. 

07.02.2018

Konzultační dny k problematice bydlení v roce 2018

Upozorňujeme, že Ministerstvo pro místní rozvoj pořádá bezplatné konzultační dny zaměřené na metodicko-poradenskou činnost, a to zejména pro obce jako vlastníky bytového fondu, městské a krajské úřady, další organizace a orgány i občany. Konzultační dny se průřezově týkají problematiky bydlení, správy a provozu bytového fondu, včetně nájmu bytů a nebytových prostor, vlastnictví bytů a souvisejících právních otázek.

 

 

19.01.2018

Seminář "Bezbariérová města a obce"

Akce se uskuteční 15. března 2018 v budově Úřadu vlády ČR a cílem bude představit Národní rozvojový program mobility pro všechny a podpořit realizaci a financování komplexních bezbariérových tras ve městech a obcích a zajistit tak svobodný pohyb pro všechny skupiny obyvatelstva, zejména pak pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace.

11.01.2018

Chyby ve vydávání parkovacích průkazů pro osoby neslyšící a sluchově postižené

Některé obce s rozšířenou působností vydávají osobám neslyšícím a sluchově postiženým parkovací průkaz, který je určen pro vozidla, přepravující osobu těžce zdravotně postiženou. Poznáte rozdíl mezi O1 a O2? Vydává váš úřad parkovací průkazy správně?

08.01.2018

Podpora regenerace sídlišť

V letošním roce otevírá Státní fond rozvoje bydlení nový dotační a úvěrový program zaměřený na regeneraci veřejného prostoru na sídlištích. V průběhu měsíce července letošního roku bude vyhlášena výzva k předkládání žádostí o dotaci a úvěr v rámci programu regenerace veřejných prostranství na sídlištích.

13.12.2017

Mapy bez bariér pomáhají tvořit města bez bariér

Mapy bez bariér počátkem listopadu letošního roku vstoupily do nové etapy svého působení a nabízejí možnost tvořit města bez bariér jednoduchým vložením kódu na stránky. Více se dozvíte v článku. 

06.12.2017

Nabídka kurzu dalšího vzdělávání zaměřeného na podporu sociální práce s neformálními pečujícími.

Fond dalšího vzdělávání v rámci projektu „Podpora neformálních pečujících II.“ připravuje kurz pro sociální pracovníky veřejné správy - především pro sociální pracovníky úřadů práce a obecních úřadů - o možnostech vhodné podpory neformálně pečujících. Nabízený kurz bude v celkovém rozsahu 24 hodin (3 vyučovací dny, prezenční forma) a pro účastníky bude bezplatný. Pokud Vás nabídka vzdělávání oslovila a měli byste zájem se kurzu zúčastnit, napište Mgr. Andree Dvořákové (andrea.dvorakova@fdv.cz). Po vyhlášení termínů Vás budou emailem informovat. Bude-li v určitém regionu vyšší zájem o kurz, pak je možné kurz uspořádat přímo tam.

05.12.2017

Mikrojesle - dotazník

Svaz měst a obcí ČR je společně se Sdružením místních samospráv a několika obcemi členem pracovní skupiny Mikrojesle při MPSV. Mikrojesle jsou koncipovány jako veřejná služba péče o děti, která nabízí pravidelnou profesionální péči o děti od šesti měsíců do čtyř let v kolektivu maximálně čtyř dětí. Pomozte nám zjistit potřebu existence mikrojeslí v území vyplněním dotazníku. Děkujeme

30.11.2017

Posílejte nominace na cenu MOSTY

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR vyhlásila 15. ročník cen MOSTY za mimořádnou aktivitu  nebo čin ve prospěch osob se zdravotním postižením v České republice. Své nominace můžete posílat na nominačním archu do 31. prosince 2017.

24.11.2017

Zapojte se do projektu Ježíškova vnoučata

Český rozhlas se rozhodl pomoci opuštěným seniorům. Zkuste zvážit, zda by dům pro seniory u vás nechtěl vložit přání jeho osamělých klientů do charitativního projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Tento projekt je určen opuštěným lidem, kteří žijí v domovech pro seniory nebo jiných státních a nestátních zařízeních, případně lidem, kteří využívají sociální služby zaměřené na seniory. Součástí projektu je i tematický týden Českého rozhlasu věnovaný problematice seniorů.

18.10.2017

Vítězové soutěží Obec přátelská rodině 2017 a Obec přátelská seniorům 2017

Letošního ročníku v soutěži Obec přátelská rodině 2017 se účastnilo 17 obcí. Mezi vítěze patří: Vrchoslavice, Vacenovice, Krásná Lípa, Svitavy a Olomouc. Za Svaz měst a obcí ČR předal ocenění a šeky vítězům výkonný ředitel Pavel Drahovzal. Svaz je totiž spolupořadatele soutěže.

16.10.2017

Dotace na komunitní domy pro seniory, pečovatelské byty a bytové domy bez bariér

Na tyto projekty jsou určeny finance z výzvy programu Podpora bydlení, kterou vyhlásilo ministerstvo pro místní rozvoj. Ukončení podávání žádostí o dotaci je 5. ledna 2018. Upozorňujeme, že k této výzvě se budou v termínu 12. a 14. prosince 2017 konat v Praze bezplatné semináře pro žadatele.

16.10.2017

Aktualizace pravidel výzvy IROP - deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování

Hlavním důvodem revize Specifických pravidel pro žadatele a příjemce je doplnění upřesňujících informací ohledně povinnosti naplnění cílové hodnoty indikátoru Kapacita služeb sociální práce a sankcí za nenaplnění či neudržení cílové hodnoty indikátoru. Úprava má dopad do přílohy Specifických pravidel k Metodickému listu předmětného indikátoru a do příloh Specifických pravidel týkajících se Podmínek Rozhodnutí o poskytnutí dotace či Krácení peněžních prostředků. Do kapitoly Specifických pravidel k indikátorům byla dána upřesňující informace k povinnosti naplnění cílových hodnot indikátorů výzvy a termínům k jejich naplnění. Další změny se týkají upřesnění dokladování některých způsobilých výdajů projektu či podmínek poskytování služeb obecného hospodářského zájmu. Přehled provedených změn je uveden na začátku Specifických pravidel. Ke změnám v textu výzvy nedochází.

06.10.2017

Jak vypadá šťastné stáří očima dětí? Osmý ročník celostátní soutěže zná své vítěze

Děti převzaly diplomy a dárky z rukou vyhlašovatelů soutěže, moderování se ujal Aleš Cibulka. Slavnostní atmosféru podtrhlo vystoupení saxofonového kvartetu ZUŠ Ilji Hurníka z Prahy. Soutěž se tradičně konala v rámci Týdne sociálních služeb a pod záštitou ministerstva. Všem oceněným gratulujeme!

06.10.2017

Uchazeči o zaměstnání mohou pomáhat u voleb

Během voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ve dnech 20. – 21. října 2017 mohou obce využít pomoci i ze strany nezaměstnaných, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR.

24.08.2017

Výsledky Velkého sociálně-zdravotního dotazníku

Na jaře roku 2016 jsme se s ohledem na informační nouzi a nedostatek dat v sociálně zdravotní oblasti rozhodli získat konkrétní informace o nedostatku lékařů, lékáren, sociálních pracovníků, připravenosti obcí na sociální bydlení, aktivitě v oblasti seniorských témat a problematice veřejného opatrovnictví. Výsledky tohoto velkého šetření jsou nyní k dispozici. 

24.08.2017

Evropské fórum měst

S předstihem informujeme o připravované mezinárodní konferenci „Evropské fórum měst“ a o workshopu k sídlištím. Obě akce se budou konat v prostorech Ministerstva pro místní rozvoj ve dnech 12.-13. října 2017.

21.08.2017

Semináře "Finančně dostupné bydlení"

V městech s dobrou nabídkou pracovních příležitostí prudce rostou prodejní ceny bytů nebo jejich nájmů, a naopak chybí nabídka finančně dostupného nájemného bydlení pro domácnosti se středními a nižšími příjmy. Identifikace nástrojů, jak umožnit důstojné a vyhovující bydlení méně majetným občanům představuje velkou výzvu také pro veřejnou správu. Tomuto tématu se budou věnovat semináře, které s podporou Svazu organizuje Agentura pro finančně dostupné bydlení v Plzni, Pardubicích, Praze, Brně a Olomouci.

21.07.2017

Města a obce mohou omezit výplatu doplatků na bydlení v konkrétních lokalitách

Po letech usilování mají města a obce díky novele zákona o hmotné nouzi v opatření obecné povahy konečně nástroj, kterým mohou omezit další koncentraci osob pobírajících dávky v hmotné nouzi, zejména doplatek na bydlení.

19.07.2017

Senior roku 2017 - nominační období zahájeno!

Začalo nominační období na Cenu Senior roku 2017. Nominace do dvou kategorií Senior/ka roku 2017 a Nejlepší klub roku 2017 mohou posílat seniorské kluby, společenské organizace, nezisková sdružení, samosprávy obcí, měst, krajů, školy, stálé kulturní a společenské organizace. Uzávěrka nominací je 31. července 2017.

03.07.2017

Vyhlášení soutěže Úřad roku Půl na půl – respekt k rovným příležitostem 2017

I váš úřad se může zúčastnit soutěže o nejlepší úřad s rovnými příležitostmi pro ženy a muže. Výběrová komise v  srpnu 2017 dotazníky přihlášených obcí  vyhodnotí na základě stanovených kritérií a udělí ocenění ve třech kategoriích - 1) obce I. typu, 2) obce II. a III. typu a 3) kraje. V každé budou vyhlášeny tři nejlepší obce/kraje.

28.06.2017

Deklarace k protiromskému smýšlení

Kongres místních a regionálních orgánů Rady Evropy vydal přelomový dokument umožňující místním a regionálním orgánům zaujmout jasné stanovisko k protiromským projevům. Vyzýváme proto i české obce a města, aby se svým podpisem připojily.

29.05.2017

Financování veřejného opatrovnictví pro rok 2018

Připomínáme, že nejpozději do 15. června 2017 musí veřejní opatrovníci překontrolovat seznamy Ministerstva vnitra s počty opatrovanců. Na základě těchto údajů se budou vyčleňovat finanční prostředky na rok 2018.

 

24.04.2017

Vyhlášení nového ročníku soutěže „Obec přátelská rodině 2017“ a prvního ročníku soutěže „Obec přátelská seniorům 2017“

K soutěži Obec přátelská rodině, která vznikla před devíti lety jako nástroj sloužící k motivaci obcí k rozvoji prorodinných aktivit, letos nově přibude také soutěž zaměřující se na podporu seniorů v reakci na vzrůstající potřebu podpory seniorů na místní úrovni. Oproti předchozímu ročníku soutěže Obec přátelská rodině došlo ke zjednodušení a zkrácení dotační žádosti (přihlášky).

04.04.2017

Veřejné opatrovnictví v roce 2017

Od 1. ledna 2017 pro veřejné opatrovníky nastaly dvě zásadní změny. Přezkum svéprávnosti se prodlužuje z 3 let na 5 let a opatrovníci dostávají 29 000,- Kč ročně za výkon přenesené působnosti. Přečtěte si, jaké další změny nás čekají po přijetí zákona, který je momentálně v Poslanecké sněmovně.

03.04.2017

Prodloužení výzvy IROP „Územní studie“

V rámci Integrovaného regionálního operačního programu byla vydána aktualizace textu 9. výzvy „Územní studie“. Jejím předmětem  je prodloužení příjmu žádostí do 10. 10. 2017, do 14:00, a změna alokace výzvy na 150 mil. Kč z prostředků Evropské unie.

29.03.2017

Podpora psychiatrické péče v regionech

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu z oblasti zdravotnictví pro místní akční skupiny na podání žádosti o podporu v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Příjem žádostí bude umožněn na základě vyhlašovaných výzev jednotlivých místních akčních skupin. Cílem výzvy je podpořit kvalitní psychiatrickou péči za účelem zvýšení její dostupnosti, a to změnou organizace jejího poskytování.

28.03.2017

Konference OECD: Růst produktivity, tvorba pracovních míst a inkluze, ”bottom up”

Zveme na 13. OECD LEED Fórum, které proběhne 10. – 11. dubna 2017 v Praze. Konference se zaměřuje na růst produktivity, tvorbu pracovních míst, inkluzi a přístup „bottom up“.  Registrace účastníků je prodloužena do 31. března 2017.

05.03.2017

Panelová diskuse "Bytová výstavba a povinnosti obcí"

Panelová diskuze "BYTOVÁ VÝSTAVBA A POVINNOSTI OBCÍ - sociální, seniorské a upravitelné/bezbariérové bydlení v obci" proběhne v rámci veletrhu Bydlení, nové projekty v Praze ve čtvrtek 23. 3. 2017 od 11 hodin. Hlavním tématem panelové diskuze bude upravitelnost bydlení – důvody, záměr, legislativní podmínky, možnosti financování a praktické dopady na uživatele, a to jak na seniorskou populaci, jež je nejpočetnější, tak na pohybově omezené či nevidomé a slabozraké.

 

09.01.2017

Údaje o sociálním zabezpečení v roce 2017

Upozorňujeme na přehlednou rekapitulaci důležitých údajů pro oblast sociálního zabezpečení v kompetenci České správy sociálního zabezpečení pro rok 2017.

05.01.2017

Při odklízení sněhu mohou pomoci i nezaměstnaní

Úřady práce informují, že jsou schopny zajistit městům a obcím v rámci veřejně prospěšných prací vhodné zaměstnance na odstraňování sněhu, údržbu chodníků a cest a maximálně zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí.

07.12.2016

Podpora zapojení sociálně vyloučených osob na trh práce

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo první prosincové výzvy na podání žádosti o podporu integrovaných projektů v Integrovaném regionálním operačním programu. Cílem těchto výzev je podpořit vznik a rozvoj sociálních podniků, prostřednictvím kterých si sociálně vyloučené osoby budou moci snadněji najít cestu na trh práce. Příjem žádostí od 16. 12. 2016.

06.12.2016

Spolupráce státu, veřejného a soukromého sektoru včetně chytrých technologií by mohla pomoci obcím, kde ubývá služeb a kamenných poboček

Do oblastí, kde vymizí tržní nabídka určitých služeb, by měl více investovat stát. Měl by pro ně vytvořit stabilní systém podpory. Aby se tyto části České republiky nevylidňovaly a lidé měli k dispozici služby, které potřebují. Zásadní roli přitom hrají moderní informační a komunikační (chytré) technologie. Stát by se tak měl více zamyslet nad podněty z území a systematicky přistoupit ke zlepšování života lidí s pomocí e-governmentu. (Foto: kibsri / freedigitalphotos.net)

05.12.2016

Dotace na bezbariérové přístupy

Požádejte o podporu komplexního řešení bezbariérových tras v obcích. Využít ji můžete například při odstraňování bariér při vstupu do budov, zajištění bezbariérového pohybu po budovách nebo budování bezbariérového WC. O dotace z nového programu Bezbariérové obce 2017 je možné žádat od 5. prosince 2016 do 31. ledna 2017.

22.11.2016

Mezinárodní konference o podpoře rodinných pečujících

POZVÁNKA - Mezinárodní konference o podpoře rodinných pečujících (25. 11. 2016, Poslanecká sněmovna)

21.11.2016

Podpora rozvoje sociálních služeb a bydlení

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo tři výzvy na podání žádosti o podporu v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Cílem výzev je podpořit rozvoj a transformaci sociálních služeb, rozvoj komunitních center a sociální bydlení. Celkem jsou ve všech třech výzvách připraveny téměř čtyři miliardy Kč. Příjem žádostí začíná od 21. 11. 2016.

25.10.2016

Veřejně prospěšné práce: Jak neporušovat pravidla pro příjemce příspěvku

Na základě spolupráce s Generálním ředitelstvím Úřadu práce ČR a s ohledem na množící se porušení pravidel pro příjemce příspěvků v případě institutu veřejně prospěšné práce, jsme sestavili seznam nejčastějších nástrah, které vás mohou potkat, a také nejčastěji porušovaných pravidel.

14.10.2016

Zkrácení vázací doby podmínek nakládání s byty

Upozorňujeme na rozhodnutí Ministerstva pro místní rozvoj o přijímání žádostí o zkrácení vázací doby podmínek nakládání s byty postavenými s přispěním dotace, která byla poskytnuta v letech 1997 - 2000. Na této legislativní změně se výrazně podílel Svaz. Byli jsme spoluiniciátorem a podporovatelem pozměňovacího návrhu k rozpočtovým pravidlům.

06.10.2016

Zlatý podzim života. Děti opět malovaly, jak si představují šťastné stáří

Již po sedmé byli v pražských Emauzích vyhlášeni vítězové výtvarné soutěže Šťastné stáří očima dětí. Ceny dětem předali náměstek ministryně práce a sociálních věcí Petr Krčál, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký, akademický malíř Kristian Kodet a výkonný ředitel ze Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek

19.09.2016

Vyhlášení ceny za publicistické a fotografické zpracování zdravotního postižení

Vládní výbor pro zdravotně postižené občany vyhlašuje XXIII. ročník ceny tohoto výboru za publicistické práce zaměřené na téma zdravotního postižení a fotografickou soutěž Život bez bariér. Cena i fotografická soutěž jsou vyhlašovány s cílem upoutat pozornost médií k tématu zdravotního postižení a jejich prostřednictvím pozitivně ovlivňovat mínění a postoje veřejnosti vůči osobám se zdravotním postižením.

13.09.2016

Revidovaná koncepce bydlení do roku 2020

Vláda v červenci schválila revidovanou Koncepci bydlení České republiky do roku 2020. Seznamte se s ní.

02.09.2016

Výzva - deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování

Výzva je zaměřena na přeměnu velkých ústavů sociálních služeb do menších komunitních center. V současném programovém období se jedná již o druhou výzvu programu IROP, kterou Ministerstvo pro místní rozvoj podporuje proces transformace ústavních zařízení v České republice. K dosavadní ústavní péči tak může vzniknout alternativa v podobě poskytování sociálních služeb u klientů doma nebo v blízkosti jejich bydliště.

23.08.2016

Vyhlášení termínů konzultací pro předkladatele záměrů bezbariérových tras

Plánujete ve svém městě či obci bezbariérové trasy? Chcete na odstraňování bariér v budovách státních a veřejných institucí a odstraňování bariér v dopravě získat příspěvek? Přihlašte se do Národního rozvojového programu mobility.

12.08.2016

Nové výzvy k sociálnímu podnikání

Výzvy jsou zaměřeny na podporu vzniku a rozvoje sociálních podniků, které umožní sociálně vyloučeným osobám a osobám, ohroženým sociálním vyloučením, vstup na trh práce a do podnikatelského prostředí. Shrnujeme změny oproti již ukončeným výzvám k sociálnímu podnikání.

12.08.2016

Prodloužení podpory u VPP lze pouze výjimečně

Úřad práce ČR může opětovně podpořit stejného klienta při výkonu VPP, ale pouze výjimečně. Jde o případy, že se jedná o osobu se zdravotním postižením, uchazeče do 30 nebo naopak nad 50 let či rodiče, který pečuje o dítě do 15 let, popř. musí jít o uchazeče, kterému hrozí sociální vyloučení, pokud se opakovaně prokáže, že trvá nemožnost jeho pracovního uplatnění na volném trhu práce.

09.08.2016

Nominujte aktivní seniory!

Za významný přínos v oblasti seniorské problematiky a za aktivity vedoucí ke zvýšení kvality života seniorů či k řešení problematiky stárnutí a stáří je možné do 31. srpna 2016 nominovat jednotlivce nebo skupinu seniorů do unikátní soutěže, kterou vyhlašuje Rada vlády pro seniory a stárnutí populace.

01.08.2016

Podpora regionálních či menšinových jazyků

V rámci dotačního programu Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků lze získat dotace na vybrané činnosti s chorvatštinou (zejména moravskou), polštinou, těšínským nářečím jako její regionální variantou, slovenštinou, němčinou a romštinou. Jednou z podporovaných aktivit je pro obce i možnost získání dotace na tabule s názvy obcí, jejich částí, ulic a jiných veřejných prostranství v uvedených regionálních či menšinových jazycích.

29.07.2016

Nikoliv silou, ale dohodou. Tak se má řešit sociální bydlení

Pouze deset dnů. Tolik času dostanou samosprávy na připomínky k zákonu o sociálním bydlení. Paragrafové znění právního předpisu by Svaz měst a obcí ČR měl od Ministerstva práce a sociálních věcí dostat až dnes, tedy v pátek 29. července 2016. Byť se původně se mluvilo o tom, že už letos v létě zákon projedná vláda.

27.07.2016

Online encyklopedie migrace

Encyklopedie mapuje relevantní témata a pojmy, které souvisejí se současnou tzv. uprchlickou krizí, tak, aby se široká veřejnost mohla spolehlivě, aktuálně a čtenářsky přístupným způsobem informovat o nastalé situaci a jejím kontextu.

19.07.2016

Demolice 21 nevyužitých budov v soc. vyloučených lokalitách

Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo o schválení dotací v rámci programu Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. Podle zveřejněných výsledků bude 69 milionů korun rozděleno mezi 21 projektů. Nejvíce z nich pochází z Ústeckého kraje. Připomeňme, že tento program byl spuštěn na základě podnětů ze Svazu měst a obcí ČR. 

17.07.2016

Praha rozšiřuje terénní programy pro bezdomovce

Odbornou pomoc lidem bez přístřeší bude v pražských ulicích nabízet více terénních pracovníků. Navýšení jejich počtu hlavní město Praha zahrnulo i do aktualizované Koncepce řešení problematiky bezdomovectví v Praze pro období 2013-2020.

17.07.2016

Evropská komise zahájila činnost znalostního Centra pro migraci a demografii

Centrum znalostí v oblasti migrace a demografie má Evropské komisi a členským státům poskytnout lepší informace pro tvorbu efektivnějších politik v reakci na příležitosti a výzvy migrace.

28.06.2016

Hradecké dny sociální práce se zaměří na péči v rodinném prostředí

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Ústavem sociální práce Univerzity Hradec Králové pořádá 23. a 24. září 2016 mezinárodní vědeckou konferenci XIII. Hradecké dny sociální práce. Tématem je "Podpora člověka v jeho přirozeném prostředí". Zájemci o aktivní účast se mohou hlásit už nyní.

28.06.2016

Rovnováha žen a mužů mění úřady v České republice

Kamýk nad Vltavou, Praha 22 a Kraj Vysočina. Tyto úřady nejlépe podporují rovné příležitosti žen a mužů v České republice. Vyhrály soutěž „Úřad roku Půl na půl – respekt k rovným příležitostem v roce 2016“. Jubilejní 10. ročník tradičně uspořádalo Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Alternativou 50+, Fórem 50 %, společností Gender Consulting a Svazem měst a obcí ČR.

13.06.2016

Úřad roku Půl na půl – respekt k rovným příležitostem má svého vítěze

Dne 9. června 2016 proběhl na Ministerstvu vnitra 10. ročník soutěže Úřad roku „Půl na půl“. Ocenění předávala náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy Jana Vildumetzová v rámci konference Rovné příležitosti, úřad a veřejný prostor.